REGGIO EMILIA, EEN HYPE OF EEN VISIE?

Binnen de kinderopvang in Nederland, maar ook daarbuiten, is de pedagogische visie van Reggio Emilia een van de meest invloedrijkste als gaat om de creatieve ontwikkeling van kinderen. Maar waarom is deze visie zo invloedrijk en waarom is creativiteit zo belangrijk? Is het een ‘tijdelijke’ hype of is de sterk in opmars filosofische benadering de moeite waard om verder uit te diepen?

Wij zijn deze reis met vragen enkele jaren geleden begonnen en hebben inmiddels in zowel binnen- als buitenland veel inspirerende en bijzondere mensen ontmoet om ons te helpen bij onze zoektocht naar antwoorden.

De Reggio Emilia filosofie inspireert binnen de Nederlandse kinderopvang veel organisatie. Wanneer in wordt gegaan waarom de visie inspireert of wat deze inhoudt, is er niet altijd een pasklaar antwoord. Medewerkers op de werkvloer zijn zich vaak niet bewust van de filosofie en kindercentra geven aan dat het binnen de kaders van de Nederlandse wetgeving heel lastig is om “volledig” Reggio te werken.

Reggio is hierdoor op de werkvloer weinig zichtbaar. Maar het staat wel in de beleidsstukken? Waarom is Reggio zo’n populaire filosofie, maar uit dat zich in de praktijk zo weinig? En waarom blijven kindercentra aankondigen dat ze op basis van de Reggio filosofie werken?

IK WIL HET ARTIKEL ONTVANGEN