Kameleon in de praktijk Koptraining

Ben je al VVE gecertificeerd maar wil jij met jouw locatie aan de slag met Kameleon in de praktijk, volg dan de kopopleiding.

Kameleon ziet kinderen als kleine onderzoekers die willen weten hoe dingen werken. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig over het hoe, waarom, wat, waar en alles wat daarbij hoort. Hoe zit het in elkaar? Waarom gaat het zoals het gaat? Waar komt dit vandaan? We gaan ervan uit dat kinderen het meest leren door het zelf te onderzoeken, te ontdekken en te ervaren. Het onderzoek van het kind begint vaak wanneer zij iets zien waar zij verwondert over raken. Het kind gaat dan antwoorden zoeken. Dit zien we al op heel jonge leeftijd terug, vaak nog zonder woorden. Deze vorm van onderzoek uit zich in het spelgedrag van kinderen. In het spel proberen kinderen hun theorieën te toetsen door dingen uit te proberen. Deze kracht van kinderen (de verwondering, de nieuwsgierigheid en de leergierigheid) benutten wij in onze werkwijze. Kameleon speelt hierop in door écht te luisteren en te kijken naar kinderen. 

 

VVE Koptraining

Inclusief

Kameleon in de praktijk is een erkende VVE training gebaseerd op de uitgangspunten van de pedagogische visie van Reggio Emilia. In deze training leer je hoe je kindgericht kunt werken. Je krijg handvatten aangereikt die je als pm’er helpen om kinderen optimale ontwikkelingskansen te bieden door te kijken naar het kind.

Voor wie

Deze training is bedoeld voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten groep 1/2

Voorkennis

Je hebt een afgeronde opleiding voor de kinderopvang of het basisonderwijs (minimaal MBO 3) en een VVE certificaat van een NJI erkend programma. 

VVE Koptraining

Inclusief

De rol van jou als pm’er, de leeromgeving en het leren (ontdekken) van elkaar zorgen ervoor dat jij je kinderen op alle ontwikkelingsgebieden uitdaagt. Het is een open aanbod dat consequent aansluit bij de vragen en interesse van de kinderen.

Doormiddel van documentatie hou jij bij waar kinderen door geboeid zijn en wat zij met elkaar onderzoeken, welke ontdekkingen zij doen en wat dit betekent voor de ontwikkeling van het jonge kind. Deze pedagogische documentatie creëert een waardevolle leersituatie. Pedagogische documentatie en de onderzoekende houding van de kinderen zijn essentiële onderdelen die centraal staan in de Reggio visie en ook uitgebreid terugkomen in deze training. Onderwerpen die je in de training kunt verwachten zijn gerelateerd aan verschillende uitgangspunten van de Reggio visie:

  • De drie pedagogen
  • Kennis en theorie over het (jonge) kind
  • De Reggio pedagogiek
  • Documenteren
  • Persoonlijke leeropbrengsten

De training omvat (minimaal) 7 dagdelen en bestaat uit fysieke bijeenkomsten, intervisie momenten en e-learning modules.

Luisteren en kijken naar kinderen, documenteren, inrichten van een rijke speelomgeving, werken met projecten en aanbieden van uitdagende activiteiten zijn de uitgangspunten van Kameleon in de praktijk- een VE methode op basis van Reggio Emilia Pedagogiek.

VVE Koptraining

Inclusief

Deze training bieden wij momenteel alleen in-company aan. Informeer naar de mogelijkheden.

"De eerste weken vond ik het best lastig, ik heb vooral geleerd dat ik moet vertragen op de groep. Omdat dit ervoor zorgt dat ik zo echt naar kinderen kijk en luisteren. Dit zorgt ervoor dat ik mijn aanbod veel beter kan afstemmen op de kinderen. ."
Naomi
Pedagogisch medewerker
"Ik ben veel meer naar kinderen gaan kijken. Voor mij zijn er een paar dingen heel duidelijke geworden, niet te moeilijk denken, goed kijken en luisteren naar wat kinderen laten zien in gedrag, spel en communicatie en op mijn handen zitten"
Sabine
Pedagogisch medewerker
"Ik ben op een andere manier gaan kijken naar mijn aanbod. Veel meer vanuit het spel van de kinderen, ze hierin uit te dagen en uit te nodigen om onderzoek te doen naar van alles en nog wat. Hierdoor zijn al veel mooie projecten ontstaan, door vragen van kinderen".
Babette
Leerkracht groep 1/2