Workshop 100 talen

Kameleon gaat uit van een uniek, leergierig en creatief kind dat graag wil communiceren. Zowel met andere kinderen als met volwassenen. Com­municeren is natuurlijk ook niet alleen een kwestie van woorden, je communiceert ook via klanken, beweging, kleuren, schilderen, etc. Dit wordt “de honderd talen” genoemd in de Reggio Emilia visie. De 100 talen kun je zien als je echt luistert en kijkt naar kinderen. In deze workshop gaan we aan de slag met verschillende talen, door zelf te onderzoeken en te ervaren. Door jezelf onder te dompelen in verwondering en nieuwsgierigheid leer je door de ogen van een kind te kijken. 

Workshop 100 talen

Inclusief

In deze workshop staan we stil bij het creatieve proces van kinderen en hoe jij dit kan begeleiden. We kijken met elkaar naar de verschillende materialen die je kunt aanbieden, hoe je dit aanbiedt en wat kinderen nodig hebben om aan de slag te kunnen. De nadruk ligt op het proces dat kinderen doorgaan. Jij leert in deze workshop oog te hebben voor het belang van het proces van het kind.

  • écht kijken en luisteren naar kinderen!
  • creativiteit stimuleren door de juiste materialen aan te bieden
  • verwondering en nieuwsgierigheid opwekken 

Voor wie

Deze training is bedoeld voor pedagogisch medewerkers en/of leerkrachten groep 1/2

Voorkennis

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig voor deze workshop.

WORKSHOP 100 TALEN

Inclusief

Kameleon gaat uit van een uniek, leergierig en creatief kind dat graag wil communiceren. Zowel met andere kinderen als met volwassenen. Com­municeren is natuurlijk ook niet alleen een kwestie van woorden, je communiceert ook via klanken, beweging, kleuren, schilderen, etc. Dit wordt “de honderd talen” genoemd in de Reggio Emilia visie. De 100 talen kun je zien als je echt luistert en kijkt naar kinderen. Kameleon heeft in de aanpak aan­dacht voor de verschillende talen van kinderen.

Procesgericht werken

Hoe kun je kinderen uitdagen en stimuleren om eigen mogelijkheden te leren kennen en zich breed te ontwikkelen? Hoe speel je in op wat kinderen bezighoudt? Hoe sluit je aan bij de leefwereld van het kind? En hoe ga je op ontdekkingsreis waarvan het eindresultaat nog niet vast staat? Het gaat erom wat een kind kan en wie hij is. Dit betekent een continue beweging, alert blijven op datgeen wat kinderen jouw laten zien en horen. Dit betekent dat je nooit uitgeleerd bent, iedere dag opnieuw leer jij van de kinderen!

Om kinderen goed te begrijpen is het belangrijk dat de professional kennis heeft van de ontwikkeling van het jonge kind. Kameleon gaat uit van een krachtig en competent kindbeeld. Ieder kind is uniek en ontwikkeld zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Aan de professionals de taak om het kind te volgen in de ontwikkeling. De professional heeft wel een signalerende functie. Als er gesignaleerd wordt dat kinderen langere tijd stilstaan, of niet goed ontwikkelen naar de volgende stap, wordt er gekeken naar wat een kind nodig heeft om een volgend stap te maken.

WORKSHOP 100 TALEN

Inclusief

Deze training bieden wij momenteel alleen in-company aan. Informeer naar de mogelijkheden.

"Inspirerend, ik wil gelijk met de kinderen aan de slag gaan."
Sarah
Pedagogisch medewerker
"Ik denk veel te moeilijk! De workshop heeft mij geholpen om vanuit simpele materialen te beginnen"
Ashje
Pedagogisch medewerker
"Wauw, wat gaaf om zelf ook even aan de slag te gaan, ik zou graag verschillende materialen willen uitproberen op mijn groep."
Esma
Pedagogisch medewerker
"Ik werk al lange tijd in de kinderopvang en merk dat ik een beetje vastgeroest was in het aanbieden van activiteiten. Deze workshop helpt mij om andere materialen aan te bieden en wat minder voorgekauwde werkjes aan te reiken"
Ilonka
Pedagogisch medewerker
"We hebben alle materialen eigenlijk wel in huis, maar ik merk dat ik teveel bezig met het eindresultaat. Tijdens de workshop ben ik gaan inzien dat de stappen die kinderen maken tijdens het proces veel interessanter zijn!"
Agnieska
Leerkracht groep 1/2