Workshop Ruimte als derde pedagoog

De ruimte wordt gezien als een krachtige, betekenisvolle pedagoog. Het ziet er niet alleen uitdagend en uitnodigend uit, maar speelt een belangrijke rol in het leren en ontdekken van kinderen. De inrichting van de ruimte wordt met grote zorgvuldig ingericht en klaar gezet om kinderen uit te dagen tot onderzoek en spel. 

Workshop Ruimte als derde pedagoog

Inclusief

In deze workshop gaan we in op wat kinderen nodig hebben in een uitdagende speel-leeromgeving. Hoe daag je kinderen uit? Welke rol heeft jouw ruimte hierbij? Je krijgt praktische handvatten om jouw eigen ruimte onder de loep te nemen. En natuurlijk veel inspiratie om jouw aanbod nog beter neer te zetten.

  • Kinderen uitdagen en zicht te krijgen op de interesses 
  • Inspiratie voor een aanbod voor verschillende interesses van kinderen
  • Zelf aan de slag met materialen, ervaren en verwonderd raken. 

Voor wie

Deze training is bedoeld voor pedagogisch medewerkers en/of leerkracht van groep 1/2

Voorkennis

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig voor deze workshop.

Workshop Ruimte als derde pedagoog

Inclusief

Een goed ingerichte ruimte daagt ieder kind uit, biedt ruimte voor diversiteit en zorgt ervoor dat er een divers aanbod is waarmee de ontwikkeling van kinderen optimaal gestimuleerd kan worden. Doordat er veel te onderzoeken is zien we een hoge mate van betrokkenheid in het spel van de kinderen.

Kameleon besteed veel aandacht aan de uitdagende speelleeromgeving. De mate van welbevinden en betrokkenheid wordt gezien als feedback-instrument op de inrichting, het aanbod en de begeleiding. De ruimte en het aanbod vragen iedere dag opnieuw aandacht.

Met zorg en aandacht worden er materialen uitgekozen en aangeboden, ze worden zo neergezet dat het de kinderen als het ware ‘uitnodigt’ om ermee aan de slag te gaan. Daarnaast is de rol van de professional essentieel, om te kijken wat kinderen nodig hebben, welke uitleg van de materialen nodig is en hoe materialen werken.

Workshop Ruimte als derde pedagoog

Inclusief

Deze training bieden wij momenteel alleen in-company aan. Informeer naar de mogelijkheden.

"De combinatie van verschillende materialen zorgt ervoor dat de kinderen op mijn groep veel meer tot spel komen."
Carmen
Pedagogisch medewerker
"Leuk om zelf met verschillende materialen te ontdekken De workshop heeft ervoor gezorgd dat ik met andere ogen naar mijn ruimte kijk. Ik zet materialen meer speelklaar en merk dat kinderen hierdoor anders gaan spelen"
Josien
Pedagogisch medewerker
"De workshop heeft ervoor gezorgd dat ik weer bewuster naar de inrichting en het spel van kinderen kijk. Ik heb nieuwe inspiratie opgedaan"
Yvette
Pedagogisch medewerker