Kameleon in de praktijk

Kameleon in de praktijk is het VVE programma voor alle kinderen.

Kameleon ziet kinderen als kleine onderzoekers die willen weten hoe dingen werken. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig over het hoe, waarom, wat, waar en alles wat daarbij hoort. Hoe zit het in elkaar? Waarom gaat het zoals het gaat? Waar komt dit vandaan? We gaan ervan uit dat kinderen het meest leren door het zelf te onderzoeken, te ontdekken en te ervaren. Het onderzoek van het kind begint vaak wanneer zij iets zien waar zij verwondert over raken. Het kind gaat dan antwoorden zoeken. Dit zien we al op heel jonge leeftijd terug, vaak nog zonder woorden. Deze vorm van onderzoek uit zich in het spelgedrag van kinderen. In het spel proberen kinderen hun theorieën te toetsen door dingen uit te proberen. Deze kracht van kinderen (de verwondering, de nieuwsgierigheid en de leergierigheid) benutten wij in onze werkwijze. Kameleon speelt hierop in door écht te luisteren en te kijken naar kinderen. 

VVE Kameleon

Inclusief

Kameleon in de praktijk is een erkende VVE training gebaseerd op de uitgangspunten van de pedagogische visie van Reggio Emilia. In deze training leer je hoe je kindgericht kunt werken. Je krijg handvatten aangereikt die je als professional helpen om kinderen optimale ontwikkelingskansen te bieden door te kijken naar het kind.

Voor wie

Deze training is bedoeld voor pedagogisch medewerkers en voor leerkrachten van groep 1/2

Voorkennis

Je hebt een afgeronde opleiding voor in de kinderopvang of het basisonderwijs (minimaal MBO 3)

VVE Kameleon

Inclusief

De rol van jou als pm’er, de leeromgeving en het leren (ontdekken) van elkaar zorgen ervoor dat jij je kinderen op alle ontwikkelingsgebieden uitdaagt. Het is een open aanbod dat consequent aansluit bij de vragen en interesse van de kinderen.

Doormiddel van documentatie hou jij bij waar kinderen door geboeid zijn en wat zij met elkaar onderzoeken, welke ontdekkingen zij doen en wat dit betekent voor de ontwikkeling van het jonge kind. Deze pedagogische documentatie creëert een waardevolle leersituatie. Pedagogische documentatie en de onderzoekende houding van de kinderen zijn essentiële onderdelen die centraal staan in de Reggio visie en ook uitgebreid terugkomen in deze training. Onderwerpen die je in de training kunt verwachten zijn gerelateerd aan verschillende uitgangspunten van de Reggio visie:

  • De drie pedagogen
  • Kennis en theorie over het (jonge) kind
  • De Reggio pedagogiek
  • Documenteren
  • Persoonlijke leeropbrengsten

De training omvat (minimaal) 12 dagdelen en bestaat uit fysieke bijeenkomsten, intervisie momenten en e-learning modules.

Luisteren en kijken naar kinderen, documenteren, inrichten van een rijke speelomgeving, werken met projecten en aanbieden van uitdagende activiteiten zijn de uitgangspunten van Kameleon in de praktijk- een VE methode op basis van Reggio Emilia Pedagogiek.

VVE Kameleon

Inclusief

Deze training bieden wij momenteel alleen in-company aan. Informeer naar de mogelijkheden.