ONTMOETEN EN VERBINDEN

Op 1 april hebben we ons platform Kameleon gelanceerd. Wij willen een vindplek zijn voor iedereen die geboeid is door de Reggio Emilia pedagogiek. Een plek waar je kunt sparren, onderzoeken en geïnspireerd wordt, om zo samen het verschil te maken voor kinderen.

ÉÉN LIJN

We hebben afgetrapt met een eerste webinar waarin de Buitenkans zich heeft voorgesteld. We hebben wat vragen van deze avond gebundeld om nader te belichten. Een van de vragen was hoe krijg je het team op één lijn en hoe zorg je dat zij op deze manier werken? Dit raakt gelijk een belangrijk uitgangspunt van de visie, het samen leren en reflecteren. Wanneer je de visie omarmd, is het een continuproces van scholing, intervisie en gesprekken voeren om elkaar te blijven voeden en inspireren. Het afgelopen jaar hebben we bij een aantal organisaties een bijdrage mogen leveren aan het maken van een inwerkplan, maar bijvoorbeeld ook in het aanbieden van inspirerende workshops.

DOCUMENTEREN

Een andere vraag was hoe leren medewerkers documenteren. Hierbij is het essentieel dat je leert kijken naar kinderen. Documenteren is veel meer dan foto’s maken, het laat zien hoe jij naar kinderen kijkt, wat jij belangrijk vindt. De documentatie kan kinderen helpen om terug te kijken naar wat zij hebben gedaan en vooruit te kijken naar wat ze nog willen doen. En daarnaast is documentatie voor de pedagogisch medewerkers om het proces te volgen, ouders mogen daarin meekijken. Documenteren helpt ontzettend bij de ouderbetrokkenheid! En het is een mooi middel om te zorgen medewerkers betrokken zijn bij het onderzoek van kinderen, het maakt dat je zelf ook iedere keer verwondert raakt.

WERKEN AAN PROJECTEN

Er kwamen ook wat vragen over hoe een thema ontstaat en hoe lang je hieraan werkt. De interesse en betrokkenheid van de kinderen is leidend. We volgen de kinderen in hun proces. Dit maakt dat onderzoeken soms weken, soms maanden of soms zelfs jaren duren. Hoe een onderzoek start is heel wisselend. Als professional kijk je naar waar de kinderen (of een deel van de kinderen) mee bezig zijn en sluit daaropaan door voorstellen te doen qua activiteiten en door gebruikte maken van de omgeving. Door het proces van het kind te volgen ontstaan er onderzoeksonderwerpen.

GEEN GOED EN FOUT

Een van de vragen ging ook over de standaard activiteiten en kringen. Wat ons betreft is er geen goed of fout, maar gaat het er vooral om het bewust zijn en in het hier en nu met kinderen mee kunnen bewegen. Wanneer je kijkt naar de projecten kan het zowel door een medewerkers als door een kind worden aangedragen, maar het uitgangspunt is altijd verbinding. De verbinding zorgt voor verwondering, geboeid raken en er meer over willen weten, dat is precies het vlammetje wat we willen aansteken! Dat geldt ook voor ons, laten wij elkaar vinden en verbinden, samen op onderzoek en waardevolle gesprekken voeren, niet over goed en fout, maar over dat wat ertoe doet voor kinderen. We ontmoeten je graag bij een volgende webinar of bij een van onze trainingen of workshops.

VERVOLG

Wil je een bijdrage leveren op wat voor manier dan ook, heb je een vraag of onderwerp waar je meer over wil weten? Laat het ons weten!

Save the date! Ons volgende webinar in de reek ‘Kennismaken met Reggio in Nederland’ staat gepland op 5 juli van 20.00 tot 21.00 uur. We maken kennis met De Boerderij in Utrecht.

Aanmelden kan hier.